jemarimommy.blogspot.com

Monday, 27 November 2017

MELBOURNE 2017 - DAY 6 & 7 - SEALIFE MELBOURNE AQUARIUM, WHARF DFO, MELB-KUL

Semasa mommy membuat itenerari ke Melbourne, mommy memang sengaja meletakkan lawatan ke Sealife Melbourne Aquarium sebagai salah satu tempat wajib dilawati bersama anak-anak. Lebih-lebih lagi mereka memang sangat meminati sealife creatures. Jadi lawatan ini memang sangat dinanti-nantikan.

Kebetulan pula pagi ini hujan agak lebat sejak sebelum subuh lagi. Sungguh bernasib baik kerana kebanyakkan masa pada hari ini, kami akan buat aktiviti indoor sahaja. Aquarium tersebut terletak di tebing Yarra River di Flinders St. 

Mommy menggunakan kupon yang sedia ada semasa pembelian tiket. Seriously, tidak menyesal mommy mengusung dan mengambil buku panduan pelancong yang bersepah di tourist centre sebab banyak penjimatan yang mommy buat dengan menggunakan kupon yang disediakan. Selain itu, pembelian tiket secara online pon boleh redeem 20% off sepertimana di dalam website mereka. So, rajinkan diri untuk check ok?


Semasa perkiraan bajet untuk ke aquarium, pernah terdetik di hati mommy yang merasakan tiket lawatan ini agak mahal sebenarnya walaupun selepas harga diskaun. Tetapi, pandangan mommy terus berubah bila menjejakkan kaki di dalam aquarium tersebut. Banyak hidupan laut yang boleh dipelajari, disentuh serta dikagumi dari level B2 hingga ke Tingkat 1. Mommy menghabiskan masa 3-4jam di aquarium ini sahaja, tapi itupon rasa tidak mencukupi. Selain hidupan liar, terdapat art aquarium dan 3D cinema yang boleh diexplore.

kaunter tiket

Finding nemo di aquarium melbourne

rockpool

helloo

masing-masing rajin study di Art Aquarium

penguin happy feet


Mommy turut singgah di DFO South Wharf yang hanya memerlukan 10 minit berjalan kaki dari aquarium. Rambang sungguh mata bila sampai di DFO ni sehinggakan tak tau nak beli apa dan akhirnya pulang dengan tangan kosong. Lagipun, barangan tersebut tidaklah semurah mana untuk dibandingkan dengan harga di Malaysia kerana currency sedikit lemah semasa trip kali ini. Cukupla sekadar beli sedikit souvenir di Queen Victoria Market sebagai kenangan. Semasa perjalanan pula, boleh stop bergambar di Crown Casino mereka tu. Buat yang non-gamblers, cukuplah sekadar ambil gambar di hadapan pintu masuk. Buat cukup syarat je.

Cepat rasanya masa berlalu dan esok perlu check out awal pagi untuk pulang ke Malaysia.

Mommy checkout seawal 6.00 pagi dan mengambil tram untuk ke SkyBus di Southern Cross St. Semuanya dipermudahkan cuma ada sedikit kelewatan semasa check in di kaunter. Kesilapan sendiri kerana beratur di kaunter newbie, nak tekan punat komputer pon mengambil masa yang panjang. Mommy turut singgah di Duty Free Shop untuk membeli coklat TamTam sebagai bekalan dalam flight ( tak sempat nak sampai Malaysia, abis licin dibedal). Tu je pengalaman bercuti di bumi Melbourne, InsyaAllah mungkin akan kembali lagi. 

Take care Melbourne !

Terdengar pula announcement Captain 
"Welcome to Malaysia. And to Malaysians, welcome home"
Rindunya dengan Malaysia !!

No comments:

Post a Comment