jemarimommy.blogspot.com

Tuesday, 2 January 2018

ROADTRIP KE DASHBOX CYBERJAYA

Roadtrip #triojelajahdunia kembali lagi...

Kali ini kami enggan menempuh lautan traffic di highway bila tiba hujung minggu, jadi mommy bercadang untuk beristirehat di sekitar area Selangir atau Wilayah saja. Setelah menimbang tara choices yang ada, mommy memutuskan untuk bercuti di Hotel Dash Box sekitar Cyberjaya yang hanya lebih kurang 40 minit perjalanan dari Klang. 

Dengar khabarnya, agak sukar untuk menempah bilik pada hujung minggu memandangkan ianya selalu fullhouse. Jadi mommy hanya managed untuk menempah hari Jumaat dan pulang keesokkan harinya kerana Sabtu juga fullhouse. Dan once dapat book, mommy terus menempah 6 bilik Studio Twin Garden keseluruhannya. Puas hati mommy, haha!

FYI, terdapat 4 jenis bilik yang ditawarkan di hotel ini. 

Dash Twin Room -          bilik kontena tanpa tv yang sesuai untuk 2 dan terletak bersebelahan dengan                                          reception counter.  
Studio Twin Garden -     bilik berhadapan dengan taman
Studio King Pool  -         bilik berhadapan dengan kolam renang
Dash Deluxe -                 bilik yang terbesar terletak di bahagian atas bilik studio

Kami sampai lebih awal dari masa untuk check-in semata-mata ingin swimming di kolam renang mereka yang super luas. Bukan setakat tu saja, 2 slides juga turut disediakan di tepi kolam renang tersebut. Favourite anak-anak sungguh, sepanjang masa asyik nak swimming je. Makan dan tidur pon sampai kene paksa untuk stop, itupon macam nak cari gaduh. LOLxx

Antara perkara yang paling mommy suka tentang hotel ini ialah kita boleh parking kereta di hadapan bilik masing-masing. Wahhhh, bonus point untuk mommy yang suka bawa keseluruhan almari baju setiap kali bercuti. Senang betul proses upload barang ke bilik ketika check in dan upload barang kembali ke dalam kereta ketika check out.

Mommy suka betul dengan dekorasi bilik yang mengenakan image hispter dengan seekor teddy rabbit berwarna hijau yang sedang menyilang kaki di atas katil. Disebabkan 6 bilik yang ditempah tersebut terletak hanya bersebelahan, masing-masing terus buka sliding door dan menggunakannya lebih kerap dari pintu bilik yang asal. Sliding door tu pula boleh terus menuju ke arah swimming pool. Senang betul monitor anak-anak dari bangku yang disediakan di hadapan sliding door tersebut.

FYI, gambar bilik yang mommy sertakan adalah gambar bilik Deluxe Dash. Memandangkan terdapat kesilapan ketika proses check in oleh pihak hotel, maka salah satu bilik telah diupgradekan dari Studio Twin kepada Dash Deluxe.

Apa bezanya? Dash Deluxe lebih besar keluasannya malah terdapat sudut membaca ( 2 sofa single ) yang diletakkan di tepi katil dan terdapat balkoni yang luas.  Manakala Studio Twin pula tiada sofa yang disediakan dan bilik yang lebih kecil.

Mommy tidak mengambil sebarang pakej dinner/breakfast dari hotel memandangkan kedai makanan bersepah saja di sekitar kawasan tersebut. Malah terdapat sebuah shopping mall Dpulze Cyberjaya jika ingin bertukar selera. Malah, di hotel juga menyediakan sebuah restoran jika malas untuk keluar. Pilihan di tangan anda.

Tidak puas rasanya hanya tidur semalam di sini. Tapi malangnya, booking bilik selalu sangat penuh terutama sekali di hujung minggu.  Mungkin rezeki lain kali kan? 

Akhir kata dari mommy, HAPPY NEW YEAR!! dari mommy yang hanya menghabiskan masa menyambut new year dengan menonton Running Man bersama keluarga. LOLxx

pintu masuk ke hotel

boleh parking kereta di depan bilik

restoran yang disediakan oleh pihak hotel

pemandangan dari lobi

view dalam bilik 

rabbit hijau sedang beristirehat

bilik mommy di bahagian bawah

piknik di luar bilik

pemandangan dari bahagian depan bilik

event hall

No comments:

Post a Comment