jemarimommy.blogspot.com

Wednesday, 28 February 2018

JELAJAH PULAU PINANG
Lamanya mommy tidak bercuti di pantai. Kali terakhir rasanya semasa si Abang baru berusia 4-5 bulan. Sedar tak sedar hampir 5 tahun rupanya..

Dan bila keluarga mertua mencadangkan untuk membuat percutian keluarga semasa cuti panjang (cuti Wilayah Persekutuan dan Thaipusam) di Pulau Pinang, semestinya mommy menjerit girang. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam kerana tiada sebarang kesesakan jalanraya. Mommy diberitahu bahawa perayaan Thaipusam disambut secara besar-besaran di Pulau Pinang, jadi mommy menggunakan khidmat Waze sepanjang masa untuk mengelakkan sebarang jalan tutup atau bertembung dengan kesesakan.

Personally, Pulau Pinang merupakan salah satu destinasi kegemaran mommy. Untuk trip kali ini, keluarga mertua telah menempah bilik di Hotel Corpthorne Tanjung Bungah. Murah dan biliknya pon luas. Malah mommy cukup puas hati dengan fasiliti yang ditawarkan. Pada permulaannya, mommy agak down kerana baru mengetahui bahawa hotel/pantai tidak menawarkan sebarang permainan bermotor ie: jetski, banana boat, parasailing etc tetapi rupanya membawa kelebihan. Pantai mereka lebih bersih dan putih daripada pantai di Batu Feringghi. Malah tidak berkongsi dengan mana-mana hotel yang lain kecuali private residences.

Kebanyakan masa pada hari pertama mommy habiskan menemani anak-anak mandi di swimming pool dan makan di kedai sekitar hotel sahaja. Cuma pada malam hari mommy menjengah sebentar di Pasar Malam Batu Feringhhi yang famous itu. Orang tidak ramai maka berjalan menyusuri pasar malam juga lebih mudah malah sempat untuk membuat tawar-menawar. Faktor utama mungkin kerana ianya bukan weekend. Wahh.. bestnya!

Selepas breakfast di hotel sambil meninjau anak-anak mandi di swimming pool. Bukan percutian keluarga namanya jika tiada sukaneka merepek kan? haha.. 

Kenapa merepek?
sebab mommy asyik kalah...hahaha

Ada ke patut main kendong laki bini? haruslah daddy give up nak carry mommy yang penuh baby fat yang tidak hilang-hilang ini. haha. Sebelah petang pula kami Jalan-jalan Cari Makan di sekitar Padang Kota Lama. Niat asal untuk mencari mural sambil menikmati cendol terpaksa dibatalkan kerana kebanyakkan jalan tutup kerana menyambut Thaipusam. Mungkin lain kali mommy akan exlore mural road tersebut.

Kami checkout keesokkan harinya selepas puas berjimba di mesin permainan yang disediakan. Yang buat mommy lebih teruja sebab ianya mesin permainan yang old skool tu. Murah pula tu, hanya 50sen setiap kali bermain. Jangan lupa try ok?

Memandangkan semasa tiba di Pulau Pinang, kami menggunakan jambatan jadi kali ini, daddy memberi cadangan untuk menaiki feri pula dalam perjalanan pulang. Memang bernasib baik kerana kami terus dapat menaiki feri selepas hanya 5 minit menunggu. Untuk makan tengahari pula, Pak Mertua mencadangkan untuk singgah di sekitar Sungai Dua untuk merasai Mi Udang dan nasi bawal panas set sebelum pulang. 

Kesimpulannya. Pulau Pinang masih Pulau Pinang yang mommy kenali dulu. Food and bargain hunters dan adrenaline seekers kesemuanya boleh didapati di sini. oh hello Penang ~

watch hunters di pasar malam

imitation bags for grab

bajet-bajet istana pasir

hadiah hamper. cuba teka mommy punya yang mana satu?

battle of the spouse

pasembor

maggi sup

kerang bakar

ikan bawal panas

char kuewteow

ABC ice cream

sotong bakar

mi udang


No comments:

Post a Comment